Kresťania už o niekoľko dní oslávia najkrajšie sviatky v roku

19.12.2012 Bratislava

Bratislava 19. decembra (TASR) - Sviatky pokoja a lásky - Vianoce budú už o pár dní sláviť asi dve miliardy kresťanov na svete.

Pripomenú si príchod Ježiša Krista na svet a najmä dôvod jeho vtelenia a života medzi ľuďmi. Stal sa človekom, aby ľudstvu priniesol zvesť o Božom milosrdenstve, posolstvo lásky a nádeje a stal sa jeho Spasiteľom.

Katolíci, evanjelici, časť pravoslávnych i ďalší kresťania slávia Štedrý deň a Narodenie Pána Ježiša v dňoch 24. a 25. decembra. Tá časť pravoslávnych, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, medzi nimi aj pravoslávni na Slovensku, budú sláviť Vianoce 6. a 7. januára.

K symbolom Vianoc nielen na Slovensku, ale aj v mnohých iných krajinách patrí vyzdobený vianočný stromček a pod ním vianočné darčeky pre blízkych. Pre katolíkov sú dôležité betlehemy a jasličky, pripomínajúce narodenie malého Ježiška v Betleheme, spievanie vianočných kolied. Súčasťou Štedrého večera v rímskokatolíckej cirkvi sú tradičné polnočné omše. V gréckokatolíckej cirkvi sa slávi 24. decembra veľké povečerie a liturgia takisto v neskorých večerných hodinách.

V evanjelických chrámoch sa konajú 24. decembra popoludní a večer slávnostné štedrovečerné služby Božie. Bohoslužby sa konajú na Štedrý deň a na sviatok Narodenia Pána - 25. decembra aj v iných kresťanských chrámoch. Veriaci sa modlia za porozumenie a pokoj vo svete.

V týchto sviatočných dňoch sa stretávajú rodiny a priatelia, ľudia si odovzdávajú darčeky, na ktoré sa tešia najmä deti.

Členovia charitatívnych organizácií či občianskych združení v tomto čase navštevujú detské domovy, zariadenia pre seniorov, ústavy sociálnej starostlivosti či rodiny v núdzi a odovzdávajú tam vianočné darčeky, na ktoré prispeli darcovia v čase adventu.
 

Vyberte región